Путем Истине упознајући своју Отаџбину ПДФ Штампа Ел. пошта

 

Путем Истине упознајући своју Отаџбину

Учесници Мобе 2012 посетили су манастир Троношу, град Лозницу, хидроцентралу на Дрини и Велики Зворник, Република Српска

 

Као Епископ западноевропски и аустралијски, имао сам прилику да двадесет година посећујем све парохије и многе домове наших Срба расутих по тим крајеивма света. Душа ме болела гледајући колико се родитељи труде да им се деца не изгубе и не одроде по тим бестрагијама: да не забораве свој матерњи језик, веру, обичаје и сећања на Завичај својих предака. Тамо где се у овоме успело – осећа се светосавски дух као у Отаџбини“, пише  Епископ шабачки Господин Лаврентије ( Моба 2010).

Пратећи речи и следећи целу идеју Преосвећеног владике Лаврентија, свештенство са вероучитељима је и ове године, у оквиру Мобе, кренуло путевима светосавског духа, упознајући младе са Отаџбином.

Први корак- у рано суботње јутро, у дану што га је Господ свима нама подарио, учињен је  манастиру Троноша. Сестринство манастира са оцем Николајем је угостило младе.

Из овог места, које је колевка наше писмености, окрепљујући се водом са чесме Девет Југовића, млади су се упутили у Тршић где су се упознали са историјом овога краја, историјом везано за нашу писменост.

Из Тршића су се млади упутили у Лозницу.

 

Јереј Милош Петровић је пред храмом посвећеним Покрову Пресвете Богородице дочекао младе и у срдачном разговору са њима, упознао их са историјатом овог места где су остаци устаничких утврђења (из доба борби против освајача из Османлијског царства),сведочанство о нашем слободарском народу који је увек морао да брани своја огњишта.

Помоћник градоначелика општине Лозница, Љубинко Ђокић,  у порти храма рекао је младима из свих крајева света да је Лозница и њихова кућа, али то је и сваки град, то је и Србија. Србија и треба да буде стожер окупљања нашег расејања и време је да се све предрасуде о Србији уклоне. Сваки учесник је добио мајицу да пронесе име  овога града кроз свет.

„Без обзира из које земље долазите, који језик говорите и који пасош носите, то није важно, али је важно да научите језик земље порекла ваших дедова односно прадедова“, говорио је помоћник градоначелника.

Трпезу љубави припремила је и организовала општина Лозница, на Гучеву.

Са Гучева, уз песму, као једно, радосни и пуна срца, уживајући у лепотама Србије, учесници су се спустили до реке Дрине.

Председник Општине Мали Зворник, проф. математике, Миодраг Лазић, је на обали Дрине поздравио све учеснике Мобе 2012. Свако је понео мајицу са грбом и именом града, у знак сећања на овај дирљив сусрет младих, са поруком  да се не заборавимо и не делимо, да будемо људи и не дозволимо да се о нама и даље говори како нисмо добри и како смо искључиви кривци за све што се догодило у претходном периоду.

Обилазећи хидроцентралу на Дрини, млади су стекли и нова знања захваљујући домаћинима који су ту сваког дана. Слушали су  о градњи хидроцентрале, пострадалима током извођења радова, првом парастосу за пострадале ( након 50 година од изградње, а на иницијативу људи и Епископа шабачког Господина Лаврентија), садашњем стању и раду саме хидроцентрале од које се у наредним годинама након великог ремонта (захваљујући  учешћу Немачке) очекује већи обим производње.

Учесници Мобе 2012 су пешице прешли преко моста који поново носи име Краља Александра. Са леве и десне обале Дрине, два града: Мали и Велики Зворник. Живот исти, рекло би се на обе стране.

Пред спомеником у Великом Зворнику који је посвећен пострадалим невиним Србима и крајем двадесетог века, учесници Мобе 2012 су се суочили и са прошлошћу, садашњошћу, али и будућношћу.

 Не можемо и не смемо заборавити невине, који пружених руку ка Господу, узнесоше све сузе и муке, како стиховима и наш песник Јован Дучић, наводи. Са леве стране овог  споменика, Свети Сава је окупио све пострадале војнике, а са десне стране Света Петка (заштитница града) све цивиле.

Парастос за 1008 жртава пострадалих у последњем рату деведесетих година чудовишног двадесетог века, служили су свештеници из Зворника, и са Сокола, уз учешће вероучитеља Епархије шабачке.

У негдашњем седишту Зворничке митрополије и епископа, се налази и Храм Светог Јована Крститеља Претече, који ускоро пуни 200 година , с обзиром да су радови на обнови започети 1817. године. Протојереј ставрофор Видоје Лукић је упознао младе са историјатом ове цркве.

У Великом Зворнику, у Дому омладине, приређен је дочек за учеснике Мобе 2012.

„ Пре само 12 година када је Епископ шабачки Господин Лаврентије наумио да оснује овакву акцију која ће окупљати децу из свих крајева света, да би се та деца упознала са отаџбином својих дедова и прадедова и са језиком, вером, традицијом, можда није ни сањао да ће само после пар година та акција живети овако из године у годину. И ове, дванаесте Мобе, ми посећујемо Републику Српску, град Зворник, доказујемо, као што смо то и пре неколико вечери чинили када смо у манастиру Светог Владике Николаја угостили фолклор из Власенице, да „Нити река Дрина, нити било шта друго, може раздвојити један народ“, говорио је протојереј Зоран Ристивојевић, захваљујући се за указано гостопримство и организацију.

Испред града Зворника, добродошлицу је пожело начелник општине Зворник, Зоран Стевановић, представљајући младима колико је и општини Зворник и грађанима значајно што су део пројекта Моба. Његова порука (која важи и за свакога од нас) је да не забораве никада Отаџбину, без обзира  где живе и да успостављене везе са Отаџбином одржавају како би оне трајно живеле.

Пуна су срца дечија, јер су много видели и о својој Отаџбини сазнали.

 

Зорица Зец