О Соколској нахији и Соко Граду ПДФ Штампа Ел. пошта

 

О Соколској нахији и Соко Граду
Упознај себе и све своје 
Проф. Сретен Цветојевић "Цвеле"
Моба 2012
 
О неосвојивој Соколској тврђави , од најстаријих записа до нашег времена, у порти храма Светог Владике Николаја, под окриљем звезданог неба, уз шум водопада и крај велике статуе самог Владике Николаја, говорио је проф. Сретен Цветојевић или, како га од милоште зову учесници Mобе, "Цвеле" .
Проф Цветојевић, велики заљубљеник у историју и у овај крај, успео је да пренесе деци из свих крајева причу о важности наше историје, духа, вере, упорности у одбрану својих тековина и огњишта.
Наjнепосредније, из срца, као отaц, али и историчар, скретао је пажњу деци на неопходно знање и свест о томе ко смо, шта смо, где смо, али и како и којим путем да корачамо у будућност.
Упознај себе и све своје, могли бисмо рећи да је мото излагања проф. Цветојевића, у којем су поменути историјски аргументи о постојању негдашње тврђаве Соко Град, места званог Султанова невеста, због лепоте али и обичајног права коришћења  прве брачне ноћи. 
Највећу пажњу изазвале су живе приче о борбама аустроугарске војске против Турака, и борбе српских војника све до коначног преласка Соколске тврђаве у српске руке.
Из савременог доба, проф. Цветојевић је упознао младе са градњом манастирског комплекса и људима који су учествовали несебично следећи исту идеју и визију Преосвећеног владике Лаврентија. 
Најзанимљивије су приче око постављења крста на бедемима  тврђаве,  дар изузетног човека, господина Вробела, у знак немачког покајања због бомбардовања 1999. године.
Протојереј Зоран Ристивојевић, је пренео проф. Сретојевићу и молбу да и сам буде један од чланов Мобе, што је изазвало радост код свих учесника Мобе 2012.