„Као да Господ божанским прстом руке своје означи мјесто у овом гороломном рају“ ПДФ Штампа Ел. пошта

 

Празнични дан и дан прве славе Мобе у Соко Граду, славе у част Иконе Пресвете Богородице Тројеручице, покрај Музеја посвећеног светом Владики Николају и покрај Дома у којем бораве млади, улепшан је песмом, игром, стихом, тематским предавањем о породици и њеним вредностима, а све у духу традиције и укрепљења у вери, због које и овога лета Господњег, окупљени из земље и расејања, три недеље заједнички живот живимо.

Ни Дрина нити шта друго може поделити српски народ, јер један је језик и једна је душа, заједничка је једна мисао, о роду своме, о Духу Божанскоме

О овоме су песмом и игром, проговорили Српско просветно културно друштво ) Власеница (председник Милован Миланко Лелек), које негује дугу традицију уметничког фолклора. Два пута је фолклорно друштво било најбоље на територији Републике Српске.

 

Сплетом игара упознали су младе са нашим обичајима, а посебно је занимљива кореографска поставка „свадбе“ са младом и младожењом, окићеним и раздраганим сватовима.

О нашој православној вери и духовној снази утканој у многа манастирска здања, упознао је стиховима, младе са Мобе 2012, песник Аћим Тодоровић, из места Власеница, Република Српска.

Подсетио нас је песник и на манастир Ловницу, из 16. века, који се налази у месту Шековићи у подножју Бирче, Република Српска:

.. Као да Господ божанским прстом руке своје

означи мјесто у овом гороломном рају

из ког се шест в'јекова непрестано поје

молитве и псалми уздижу и трају...“

                                                            ( збирка песама „На многаја љета“)