Крст ПДФ Штампа Ел. пошта

У петак 24. марта 2000. године је у Соко граду на највишој литици која надвисује манастир Светог оца Николаја - задужбини Владике шабачко-ваљевског господина Лаврентија, постављен крст који је српском народу у знак покајања и помирења даривао Немац, Хорст Вробел.


Крст величине 13,6 метара и тежине 2.200 килограма, велики хеликоптер Војске Југославије успео је тек из трећег покушаја донети на одредиште.

Крст је најпре крај саме Дрине уз присуство више од 10.000 житеља Азбуковице и Рађевине, освештао Његова светост патријарх српски Павле.

После испраћаја патријарха који је продужио пут Ваљева, очекивао се и најнеизвеснији догађај - полетање великог војног хеликоптера са крстом који виси у ваздуху.

Узлетела је велика птица и у ниском лету најпре благослов освештеног крста пронела изнад свих села Азбуковице, те се преко високих гребена Соколских планина упутила пут Соко града.

Подно самог Соко града у манастиру светог Николаја, већ се сакупило много света. Дуго је челична птица кружила изнад високе литице и самог манастира, али запрћени крст није успела на место оставити. У народу се почело зборити да се Соко град неда ни из ваздуха освојити. И онда још један круг који учини нова посада хеликоптера и крст свети је засијао изнад манастира светог Николаја.


Хиљаде погледа било је упућено тог момента ка небу, хиљаде крстова учинише на себи људи испод крста, хиљаде молитви упућених Господу ту пред олтаром Светониколајевског манастира, оста на уснама.

- Господ то види и биће милостив - рече народу владика Лаврентије.

Драгорад В. Мисојчић

Ко је Хорст Вробел?

Немац и католик. Живи у Хановеру и поседује музеј старих ветрењача, воденица и цркава. Велики пријатељ Владике Лаврентија и свих Срба. Манастиру Св. Николаја у Соко граду даривао је иконостас на којем је и сам сате и сате резбарио.

- Желео сам да нешто своје подарим Србима и православљу - каже господин Вробел.

Он је даривао и пет килограма чистог злата 24. каратног са којим је крст и позлаћен пре него што је и подигнут. Укупна позлата износи чак 24 метра квадратна.

- Овај велики крст даривам српском народу у знак извињења и покајања, и то баш данас - рече господин Вробел.

Видеће се до Вишеграда

Велики крст урађен је у бродоградилишту "Сава" у Мачванској Митровици. Инжењер Слободан Сретеновић за "Глас" каже:

- Радили смо бродове свих величина, али радити на овом светом крсту је сасвим другачији осећај. Ту се човек не осећа чисто технички, ту преовлађује осећање. Иначе, крст је урађен од најквалитетнијег челика с урађеном антикорозивном заштитом. Висок је 13,6 метара, тежак тачно 2.200 килограма, распона 5 метара. Крст је укопан 1.600 милиметара дубине, попречног је пресека 600 пута 250 милиметара. Биће осветљен и видеће се све до Вишеграда, доминираће целом долином Дрине.

Пилоти

Представник Војске Југославије нам је рекао да је ово врло сложена операција где је потребно са великом прецизношћу наднети постоље крста над отвор који је само за 70 милиметара већи од ширине профила постоља крста. Изводећи ову операцију наши пилоти су изгубили по неколико килограма телесне тежине, после великих напрезања.