Манастир Свети Николај српски Соко
Ученици Карловачке Богословије на поклоничком путовању посетили манастир Светог Николаја ПДФ Штампа Ел. пошта
Написао Administrator   
субота, 03 новембар 2012 00:01

Ученици Карловачке Богословије на поклоничком путовању посетили манастир Светог Николаја

 

Ученици четврте године Богословије Светог Арсенија, са својим професорима,  у раним јутарњим сатима посетише  ову свету кућу, са жељом да се поклоне  светињи подно Соко Града и да виде животно дело Епископа шабачког Г.Лаврентија.

Последње ажурирано субота, 03 новембар 2012 00:03
Опширније...
 
Сестра Крстана, помаже отаџбину! ПДФ Штампа Ел. пошта
Написао Administrator   
петак, 17 август 2012 22:20

 

Сестра Крстана,  помаже отаџбину!
 
Монахиња Ана(Крстана Тасић),члан је сестринства манастира Светог Владике Николаја српског у Соколу. Више од 21 годину ради као иконописац и кустос у Међународном музеју у Гифхорну, Немачка.
Заједно са епископом Лаврентијем, највише је финансијски учествовала у куповини имовине и плаца у Соколу, изградњи храма и манастирских конака, као и у снабдевању истих намештајем, а у храму је урадила све иконе за иконостас.
Финансијски су она и епископ подједнако, готово сами,подигли манастир Соко, уложивши сву своју животну уштеђевину, а и данас помаже његово довршење и мисију.
Опширније...
 
„Летња Духовна Школа“ ПДФ Штампа Ел. пошта
Написао Administrator   
субота, 11 август 2012 10:31

 

Са благословом Његовог Преосвештенства Епископа шабачког Господина Лаврентија, у манастиру Светог Николаја српског, подно Соко Града , од 04. до 11. августа 2012.године, одржана је по трећи пут „Летња Духовна Школа“ у организацији Поклоничке агенције Српске православне цркве „ДОБРОЧИНСТВО“ .
Предавачи су били, академик Владета Јеротић и асистент на Богословском факултету свештеник Вукашин Милићевић. 
 
Последње ажурирано субота, 11 август 2012 10:33
 
Путем Истине упознајући своју Отаџбину ПДФ Штампа Ел. пошта
Написао Administrator   
петак, 10 август 2012 08:07

 

Путем Истине упознајући своју Отаџбину

Учесници Мобе 2012 посетили су манастир Троношу, град Лозницу, хидроцентралу на Дрини и Велики Зворник, Република Српска

 

Као Епископ западноевропски и аустралијски, имао сам прилику да двадесет година посећујем све парохије и многе домове наших Срба расутих по тим крајеивма света. Душа ме болела гледајући колико се родитељи труде да им се деца не изгубе и не одроде по тим бестрагијама: да не забораве свој матерњи језик, веру, обичаје и сећања на Завичај својих предака. Тамо где се у овоме успело – осећа се светосавски дух као у Отаџбини“, пише  Епископ шабачки Господин Лаврентије ( Моба 2010).

Пратећи речи и следећи целу идеју Преосвећеног владике Лаврентија, свештенство са вероучитељима је и ове године, у оквиру Мобе, кренуло путевима светосавског духа, упознајући младе са Отаџбином.

Први корак- у рано суботње јутро, у дану што га је Господ свима нама подарио, учињен је  манастиру Троноша. Сестринство манастира са оцем Николајем је угостило младе.

Из овог места, које је колевка наше писмености, окрепљујући се водом са чесме Девет Југовића, млади су се упутили у Тршић где су се упознали са историјом овога краја, историјом везано за нашу писменост.

Из Тршића су се млади упутили у Лозницу.

 

Опширније...
 
О Соколској нахији и Соко Граду ПДФ Штампа Ел. пошта
Написао Administrator   
петак, 10 август 2012 08:04

 

О Соколској нахији и Соко Граду
Упознај себе и све своје 
Проф. Сретен Цветојевић "Цвеле"
Моба 2012
 
О неосвојивој Соколској тврђави , од најстаријих записа до нашег времена, у порти храма Светог Владике Николаја, под окриљем звезданог неба, уз шум водопада и крај велике статуе самог Владике Николаја, говорио је проф. Сретен Цветојевић или, како га од милоште зову учесници Mобе, "Цвеле" .
Последње ажурирано петак, 10 август 2012 08:08
Опширније...
 
« ПочетакПретходна1234СледећаКрај »

Страна 2 од 4